BLOG: Teplé jídlo bez ohně - Fotograf Martin Spal

Přejít na obsah
Teplé jídlo bez ohně
Jak se zahřát v místech, kde je rozdělávání ohně zakázané a přitom ani neškrtnout sirkou?
Možná to nebude levnější, pohodlnější ani romantičtější...ale jde to!
Tip 1: Z "domácích" zdrojů  
Nedělám si iluze, že už to někdo nevymyslel, protože vše už bylo někde někým vymyšleno, stejně jako vyfoceno. Ale o to tu ani nejde. Mě jen těší, že jsme si na to přišli v brdských lesích, po dopití termosky s čajem, sami, když jsme sice už byli zahřátí a neměli žízeň, ale hlad stále zůstával.

První variantou bylo, přibalit pečivo a do termosky místo čaje nalít vroucí polévku. Což je tak nějak logické a samo se nabízející. Polévka je ale pořád tekutina. :-) Druhá varianta je pro žaludek hutnější. Nechat v termosce na cestu jen vařící vodu a asi 10 – 15 min. před zastávkou na svačinu do termosky přidat párky. Přesně tak. Pět kousků se za tu dobu krásně prohřeje a vy pak na vrcholu snášíte pohledy ostatních, chroupajících polozmrzlé muslli tyčinky, jak vám závidí i tu páru vycházející z mizejícího párku. A když koupíte ty, kde je víc masa naž sóji, pak i vůni... :-)
Stačí termoska z horkou vodou, balení párků pro dva, pečivo a koupit můžete ještě i hořčici, kečum nebo majolku v tubě.
Stačí termoska z horkou vodou, balení párků pro dva, pečivo a koupit můžete ještě i hořčici, kečum nebo majolku v tubě.
Tip 2: Komerční řešení
Je dnes už zcela běžné, ale řada lidí ho ještě nezkusila nebo o něm neví. Jde o trvanlivé jídlo v odolném PE sáčku, které vložíte do ještě většího, přidáte speciální sáček reagující s vodou, vodu (výhodou je, že voda po ohřátí není součástí pokrmu, stačí tedy i ta z potoka nebo louže). Vše se uzavře, počká na reakci a několik minut na prohřátí. Co jsme zatím zkusili, jídlo je opravdu chutné. Jen je o něco dražší než porce v restauraci (startuje od 80,- kč za poléku pro dva) a musíte počítat s tím, že zpět ponesete něco málo plastů (které se ale vejdou do kapsy a nic neváží) a nesmíte vyhodit velký ohřívací sáček (je na rozdíl od kapslí opět použitelný, což je plus).

Druhou variantou je jídlo mrazem sušené, kde už do jídla musíte přidat vroucí a hlavně pitnou vodu. Jídlo je sice lehčí, ale tak jako tak, musíte mít sebou vodu (pokud není zdroj na místě). Na delší treky, kde ale stejně sebou nosíte vařič a filtr na vodu, se ale úspora váhy určitě vyplatí.

Výhodou v obou případech je, že máte na výběr z daleho širšího "menu" než v předchozím případě a ne jen vepřové, kuřecí...párky. :-) Koupit jdou jak polévky, dezerty, hlavní jídla, tak i jejich vegetariánská nebo bezlepková varianta.
Stačí termoska z horkou vodou, balení párků pro dva, pečivo a koupit můžete ještě i hořčici, kečum nebo majolku v tubě.
Stačí termoska z horkou vodou, balení párků pro dva, pečivo a koupit můžete ještě i hořčici, kečum nebo majolku v tubě.
  
  
A jaké možnosti využívate vy?
Hlasuj a komentuj zde:
There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah